Σημείωση για τους συντάκτες: Το Credit Karma λαμβάνει χρεώσεις από τρίτους διαφημιστές, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις των συντακτών μας. Οι τρίτοι διαφημιστές μας δεν ελέγχουν, εγκρίνουν ή εγκρίνουν το συντακτικό μας περιεχόμενο. Είναι ακριβές από όσο γνωρίζουμε όταν δημοσιεύεται.
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς κερδίζουμε χρήματα. Είναι πολύ απλό, στην πραγματικότητα. Οι προσφορές για χρηματοοικονομικά προϊόντα που βλέπετε στην πλατφόρμα μας προέρχονται από εταιρείες που μας πληρώνουν. Τα χρήματα που κερδίζουμε μας βοηθούν να σας παρέχουμε πρόσβαση σε δωρεάν βαθμολογίες και αναφορές πιστοληπτικής ικανότητας και μας βοηθούν να δημιουργήσουμε άλλα εξαιρετικά εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό.
Η αποζημίωση μπορεί να παίξει ρόλο στο πώς και πού εμφανίζονται τα προϊόντα στην πλατφόρμα μας (και με ποια σειρά). Αλλά επειδή γενικά κερδίζουμε χρήματα όταν βρίσκετε και λαμβάνετε μια προσφορά που σας αρέσει, προσπαθούμε να σας δείξουμε προσφορές που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλες για εσάς. Γι’ αυτό προσφέρουμε λειτουργίες όπως οι πιθανότητες έγκρισης και οι εκτιμήσεις εξοικονόμησης.
Φυσικά, οι προσφορές στην πλατφόρμα μας δεν αντιπροσωπεύουν όλα τα χρηματοοικονομικά προϊόντα εκεί έξω, αλλά στόχος μας είναι να σας δείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εξαιρετικές επιλογές.
Εάν είστε θύμα απάτης με χρεωστικές κάρτες, θα θελήσετε να λάβετε μέτρα αμέσως για να αποφύγετε να χάσετε τα χρήματά σας.
Δυστυχώς, η απάτη με χρεωστικές κάρτες είναι σχετικά συχνή. Μια έκθεση του 2022 σχετικά με την απάτη πληρωμών από τη Mercator, έναν σύμβουλο στον κλάδο πληρωμών, διαπίστωσε ότι το 39% των χρηστών χρεωστικών καρτών έχουν βιώσει δόλια δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες. Η απάτη με χρεωστική κάρτα συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τον αριθμό της χρεωστικής σας κάρτας ή τον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN) για να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες αγορές ή αναλήψεις από τον λογαριασμό σας.
Οι χρεωστικές κάρτες είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος πληρωμής, ξεπερνώντας τις πιστωτικές κάρτες, τα μετρητά και τις εφαρμογές για κινητά. Είναι εύκολο να δείτε την ένσταση – μια χρεωστική κάρτα σάς επιτρέπει να πληρώνετε για συναλλαγές ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως γρήγορα και εύκολα και δεν χρειάζεται να κουβαλάτε μετρητά. Και επειδή οι χρεωστικές κάρτες αφαιρούν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό σας, δεν διατρέχετε τον κίνδυνο να σηκώσετε χρέη.
Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς συμβαίνει η απάτη με τραπεζικές κάρτες, ποιος είναι υπεύθυνος πότε συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι η τραπεζική σας κάρτα έχει παραβιαστεί.
Πώς προκύπτει η απάτη με χρεωστικές κάρτες;
Έριξες τη χρεωστική σου κάρτα στο λεωφορείο που πήγαινε στο σπίτι, ή ίσως ο αγαπημένος σου έμπορος λιανικής να παραβιαστεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η απάτη με χρεωστικές κάρτες μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε.
Οι κλέφτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φυσική σας κάρτα ή τον αριθμό της χρεωστικής σας κάρτας και το PIN για να αγοράσουν πράγματα στο διαδίκτυο ή να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες με διάφορους τρόπους:
Κλεμμένες ή χαμένες κάρτες – Μια κλεμμένη ή χαμένη χρεωστική κάρτα σημαίνει ότι η φυσική κάρτα φεύγει από την κατοχή σας, είτε τη χάσετε όταν ψωνίζετε είτε κάποιος κλέψει το πορτοφόλι σας με την κάρτα σας μέσα.
αμυχή — Οι χάκερ αναζητούν αδυναμίες στα συστήματα κινητών αξιών των εταιρειών και εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό για πρόσβαση σε πληροφορίες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών πελατών.
Αποβουτύρωση – Στο skimming, οι εγκληματίες εγκαθιστούν παράνομες συσκευές σε ΑΤΜ, βενζινάδικα και άλλα τερματικά σημείων πώλησης που καταγράφουν αριθμούς χρεωστικών καρτών και PIN.
Spoofing και phishing — Πρόκειται για πρακτικές κατά τις οποίες οι κλέφτες υποδύονται μια αξιόπιστη πηγή, όπως ένα μέλος της οικογένειας ή μια εταιρεία, με ψεύτικα email ή ιστότοπους. Προσπαθούν να σας κάνουν να κατεβάσετε λογισμικό, να σας δώσουν τον αριθμό της χρεωστικής σας κάρτας ή να σας στείλουν χρήματα.
κατασκοπεία – Οι εγκληματίες θα σας ξεγελάσουν για να κατεβάσετε λογισμικό υποκλοπής spyware ή κακόβουλο λογισμικό με συναρπαστικές ιστορίες διασημοτήτων ή λογισμικού. Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο εγκαθιστά λογισμικό υποκλοπής ή κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας που μπορεί να παρακολουθεί τη χρήση του υπολογιστή σας και ακόμη και να καταγράφει τα πλήκτρα σας, δίνοντας στους κλέφτες τα στοιχεία της τράπεζας και της χρεωστικής σας κάρτας.
Είναι οι τράπεζες υπεύθυνες για απάτη με χρεωστικές κάρτες;
Εάν τα στοιχεία της χρεωστικής σας κάρτας παραβιάζονται και πραγματοποιούνται μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, μπορεί να αναρωτιέστε εάν είστε υπεύθυνοι για την κάλυψη αυτών των αγορών. Η οικονομική σας ευθύνη και η υποχρέωση της τράπεζας εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα αναφέρετε μια απώλεια ή κλοπή χρεωστικής κάρτας.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, υπάρχουν προστασίες που περιορίζουν τις απώλειές σας. Αλλά αυτές οι προστασίες ισχύουν μόνο εάν ενεργήσετε έγκαιρα. Αυτό συμβαίνει σε διαφορετικά σενάρια εάν η χρεωστική σας κάρτα χαθεί, κλαπεί ή παραβιαστεί:
Τα στοιχεία του λογαριασμού σας χρησιμοποιούνται, αλλά η χρεωστική σας κάρτα δεν έχει χαθεί ή κλαπεί: Δεν φέρετε ευθύνη για μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, εφόσον αναφέρετε το ζήτημα εντός 60 ημερών από την αποστολή του τραπεζικού λογαριασμού σας.
Η κάρτα σας έχει χαθεί ή κλαπεί, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές: Εάν αναφέρετε την απώλεια ή την κλοπή της χρεωστικής κάρτας πριν πραγματοποιηθούν οποιεσδήποτε συναλλαγές, δεν θα είστε υπεύθυνοι για μελλοντικές απώλειες.
Αναφέρετε μια χαμένη ή κλεμμένη κάρτα εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που θα χαθεί: Το μέγιστο ποσό για το οποίο μπορείτε να είστε υπεύθυνοι είναι 50 $.
Αναφέρετε μια χαμένη ή κλεμμένη κάρτα περισσότερες από δύο ημέρες μετά την ενημέρωση του προβλήματος, αλλά εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τη λήψη της δήλωσής σας: Το μέγιστο ποσό για το οποίο μπορείτε να είστε υπεύθυνοι είναι 500 $.
Αναφέρετε μια χαμένη ή κλεμμένη κάρτα περισσότερες από 60 ημέρες μετά την αποστολή της δήλωσής σας: Είστε υπεύθυνοι για όλες τις μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές και τη δόλια δραστηριότητα στον λογαριασμό σας.
Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε απάτη με χρεωστικές κάρτες;
Είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά τη δραστηριότητα στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς. Εάν εντοπίσετε δόλιες συναλλαγές ή αναλήψεις στον λογαριασμό σας ή εάν παρατηρήσετε ότι χάσατε τη χρεωστική σας κάρτα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας. Οι τράπεζες και οι πιστωτικές ενώσεις έχουν συνήθως τμήματα ειδοποίησης απάτης που είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, ώστε να μην χρειάζεται να περιμένετε να αναφέρετε μια χαμένη ή κλεμμένη κάρτα.
Η τράπεζα εξετάζει τις χρεώσεις, συνήθως εντός 10 εργάσιμων ημερών. Εάν οι συναλλαγές επαληθευτούν ως μη εξουσιοδοτημένες, τα χρήματα θα σας επιστραφούν συνήθως εντός τριών εργάσιμων ημερών.
Αφού αναφέρετε μια παραβιασμένη χρεωστική κάρτα, η τράπεζα μπορεί να κλείσει τον τραπεζικό λογαριασμό σας και να σας εκδώσει μια νέα χρεωστική κάρτα για χρήση στο μέλλον.
Μπορώ να πάρω τα χρήματά μου πίσω εάν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει την κάρτα μου;
Εάν αναφέρετε γρήγορα απάτη με χρεωστικές κάρτες — εντός δύο εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που συνειδητοποιήσετε ότι τα στοιχεία σας έχουν παραβιαστεί — οι απώλειές σας περιορίζονται στο μέγιστο των 50 $. Αλλά αν περιμένετε περισσότερο, μπορεί να είστε υπεύθυνοι για ορισμένες ή όλες τις χρεώσεις.
Αναφέρετε μια χαμένη ή κλεμμένη κάρτα ή στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού που έχουν παραβιαστεί το συντομότερο δυνατό για να έχετε την καλύτερη ευκαιρία να προστατεύσετε τον λογαριασμό και το τραπεζικό σας υπόλοιπο.
Τι έπεται?
Δυστυχώς, υπάρχει απάτη με χρεωστικές κάρτες, αλλά υπάρχουν τρόποι για να προστατευτείτε:
Εγγραφείτε για έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων — Με τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, οι τράπεζες απαιτούν δύο ή περισσότερα διαπιστευτήρια για να συνδεθούν στο λογαριασμό σας. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητήσει το PIN σας και έναν κωδικό που θα σταλεί στο τηλέφωνό σας.
Χρησιμοποιήστε πιστωτική κάρτα — Σε σύγκριση με τις χρεωστικές κάρτες, οι πιστωτικές κάρτες προσφέρουν περισσότερη προστασία των καταναλωτών εάν τα στοιχεία σας παραβιαστούν.
Εγγραφείτε για ειδοποιήσεις ασφαλείας — Πολλές τράπεζες παρέχουν ειδοποιήσεις για απάτη και στέλνουν ειδοποιήσεις στο email ή το τηλέφωνό σας εάν προκύψει ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας.
Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς σας — Αν και οι ειδοποιήσεις ασφαλείας είναι χρήσιμες, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς σας για να βλέπετε εάν υπάρχουν συναλλαγές που δεν αναγνωρίζετε.
Επιθεωρήστε συσκευές ανάγνωσης καρτών ή ΑΤΜ για skimmers — Όταν χρησιμοποιείτε ATM ή συσκευή ανάγνωσης καρτών, αναζητήστε ζημιές στο τερματικό, όπως ρωγμές ή χαλαρά κομμάτια. Μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή εάν υπάρχουν προβλήματα.
Σχετικά με τον Συγγραφέα: Η Kat Tretina είναι συγγραφέας προσωπικών οικονομικών με μεταπτυχιακό στις σπουδές επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο West Chester της Πενσυλβάνια. Με εμμονή με τα πολλά παράπλευρα ζητήματά της, επικεντρώνεται στο να βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν… Διαβάστε περισσότερα
We use cookies to optimize our website and our service.
Functional
Πάντα ενεργό
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.