A person seated at a desk in front of a laptop holds their debit card while using their smartphone.
Σημείωση για τους συντάκτες: Το Credit Karma λαμβάνει χρεώσεις από τρίτους διαφημιστές, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τις απόψεις των συντακτών μας. Οι τρίτοι διαφημιστές μας δεν ελέγχουν, εγκρίνουν ή εγκρίνουν το συντακτικό μας περιεχόμενο. Είναι ακριβές από όσο γνωρίζουμε όταν δημοσιεύεται.

Μια τυπική χρεωστική κάρτα δεν βοηθά στη δημιουργία πίστωσης επειδή χρησιμοποιεί δικά σας χρήματα αντί για πιστωτικό όριο από έναν δανειστή. Πίστωση είναι η πράξη του δανεισμού χρημάτων – συχνά μέσω δανείου ή πιστωτικής κάρτας – που αποπληρώνετε αργότερα όπως έχει συμφωνηθεί, συνήθως με τόκο.

Τούτου λεχθέντος, βγαίνουν νέες χρεωστικές κάρτες που σπάνε αυτό το καλούπι. Όπως οι παραδοσιακές χρεωστικές κάρτες, αυτές οι νέες κάρτες συνδέονται με τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Αντί όμως να βγάζει χρήματα από τον λογαριασμό σας αμέσως μετά την αγορά, ο εκδότης της κάρτας πληρωμής καλύπτει το κόστος και αφαιρεί τα χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό την επόμενη μέρα. Αναφέρει αυτές τις συναλλαγές ως επιστροφές στα πιστωτικά γραφεία. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πίστωση χωρίς να αναλάβετε μεγάλα χρέη.

Υπάρχουν επίσης άλλοι τρόποι για να προσδιορίσετε το πιστωτικό ιστορικό σας ή να βελτιώσετε τη συνολική πιστοληπτική σας αξιολόγηση. Θα συζητήσουμε μερικά από αυτά σε αυτό το άρθρο.


Πώς να δημιουργήσετε πίστωση

Ας δούμε διάφορες επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε πίστωση εάν ξεκινάτε με περιορισμένο ή καθόλου πιστωτικό ιστορικό.

Ανοίξτε μια ασφαλή πιστωτική κάρτα

Εάν η έλλειψη πιστωτικού ιστορικού σας δυσκολεύει το άνοιγμα μιας κανονικής πιστωτικής κάρτας, σκεφτείτε να ανοίξετε μια ασφαλή πιστωτική κάρτα. Αν και η διαδικασία αίτησης είναι παρόμοια με αυτή μιας παραδοσιακής πιστωτικής κάρτας, οι ασφαλισμένες κάρτες απαιτούν από εσάς να καταθέσετε χρήματα σε ξεχωριστό λογαριασμό, συνήθως περίπου $50 έως $300. Στη συνέχεια θα σας δοθεί μια πιστωτική γραμμή για να δανειστείτε, μέχρι το ποσό των την κατάθεσή σας. Εφόσον ο εκδότης της κάρτας αναφέρει το θετικό ιστορικό πληρωμών σας στα πιστωτικά γραφεία, μια ασφαλής κάρτα μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πίστωση.

Πολλές ασφαλείς κάρτες σάς επιτρέπουν να μεταβείτε σε μια παραδοσιακή πιστωτική κάρτα αργότερα. Επομένως, πριν ανοίξετε μια κάρτα, ίσως αξίζει να ρωτήσετε τον πάροχο σας εάν αυτή είναι μια επιλογή.

Πάρτε έναν συνυπογράφοντα

Εάν δημιουργείτε την πίστωσή σας από την αρχή, μπορεί να χρειαστείτε έναν συνυπογράφοντα για να ανοίξει μια παραδοσιακή πιστωτική κάρτα ή να συνάψει δάνειο. Η αίτηση με έναν συνυπογράφοντα που έχει ήδη υγιή πίστωση μπορεί να κάνει την αίτησή σας πιο ελκυστική για τους δανειστές και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών.

Λάβετε υπόψη ότι η προσθήκη ενός συνυπογράφοντος τον καθιστά εξίσου υπεύθυνο για το χρέος σας. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το άλλο άτομο έχει κατανοήσει καλά τις ευθύνες του συνυπογράφοντος προτού λάβετε μια απόφαση.

Γίνετε εξουσιοδοτημένος χρήστης

Ένας άλλος τρόπος δημιουργίας πίστωσης είναι να γίνετε εξουσιοδοτημένος χρήστης στην πιστωτική κάρτα κάποιου άλλου. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό με έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας που έχει ήδη ένα σταθερό πιστωτικό ιστορικό. Εξάλλου, εάν το άτομο χάσει μια πληρωμή, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αναφερθούν ως μέρος του πιστωτικού σας ιστορικού.

Ως εξουσιοδοτημένος χρήστης, μπορείτε να λάβετε μια πιστωτική κάρτα στο όνομά σας συνδεδεμένη με τον λογαριασμό του κύριου κατόχου της κάρτας. Ορισμένες εταιρείες πιστωτικών καρτών θα περιλαμβάνουν στη συνέχεια το όνομά σας όταν αναφέρουν πληροφορίες κύριου λογαριασμού στα πιστωτικά γραφεία. Δεν το κάνουν όλες οι εταιρείες αυτό, επομένως ερευνήστε τον εκδότη προτού γίνετε εξουσιοδοτημένος χρήστης.

Δοκιμάστε δάνεια για τη δημιουργία πιστώσεων

Μια άλλη δυνατότητα δημιουργίας πίστωσης είναι η σύναψη δανείου για τη δημιουργία πιστώσεων. Σύμφωνα με α Μελέτη του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών 2020Οι δανειολήπτες χωρίς χρέος γνώρισαν τα μεγαλύτερα οφέλη από τη χρήση αυτών των τύπων προϊόντων δημιουργίας πιστώσεων.

Ενώ τα παραδοσιακά δάνεια σας δίνουν συνήθως πρόσβαση στα χρήματα που δανείζεστε προκαταβολικά, τα δάνεια δημιουργίας πιστώσεων απαιτούν από εσάς να πληρώσετε ένα ορισμένο ποσό — ή να το πληρώσετε πλήρως — πριν χρησιμοποιήσετε τα δανεισμένα χρήματα. Συνήθως, αυτά τα δάνεια είναι μικρότερα από τα παραδοσιακά δάνεια και μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε τόκους για αυτά τα κεφάλαια, αλλά το θετικό είναι ότι μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε το πιστωτικό σας ιστορικό.

Το πρόγραμμα Credit Builder του Credit Karma σάς βοηθά να εξοικονομήσετε χρήματα και να δημιουργήσετε πίστωση ταυτόχρονα. Αφού καθορίσετε πόσα χρήματα θέλετε να εξοικονομήσετε, τα χρήματα κατατίθενται σε λογαριασμό μεσεγγύησης και πληρώνετε μηνιαία. Μπορείτε να ξοδέψετε τα χρήματα αφού εξοικονομήσετε τουλάχιστον 500 $.

Κάντε χρήση των υπηρεσιών αναφοράς ενοικίασης

Η προσθήκη εναλλακτικών δεδομένων στο πιστωτικό προφίλ σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία πίστωσης. Οι υπηρεσίες αναφοράς ενοικίων όπως το LevelCredit μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε τις πληροφορίες πληρωμής ενοικίου στα πιστωτικά γραφεία — αν και ορισμένα προγράμματα δεν αναφέρουν τις πληρωμές σας και στα τρία γραφεία.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η στρατηγική θα βοηθήσει μόνο εάν πληρώνετε τακτικά το ενοίκιο στην ώρα τους. Οι χαμένες πληρωμές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πίστωσή σας.

Πώς να αναπτύξετε υγιείς πιστωτικές συνήθειες

Όταν δημιουργείτε την πίστωσή σας, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα θέλετε να κάνετε είναι να διαβάζετε τις πιστωτικές αναφορές σας και να τις ελέγχετε τακτικά για τυχόν σφάλματα. Μπορείτε να ζητάτε τις πιστωτικές σας αναφορές δωρεάν κάθε 12 μήνες ετήσια αναφορά.com. Και μην ανησυχείτε, αυτό δεν θα βλάψει την πιστωτική σας.

Ακολουθούν ορισμένα άλλα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε το πιστωτικό ιστορικό και την πιστωτική σας υγεία.

  1. Πληρώστε έγκαιρα. Το ιστορικό πληρωμών σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα πιστωτικά σας σκορ και τη συνολική πιστωτική σας υγεία. Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα σύστημα σε λειτουργία, όπως να επισημαίνετε ημερομηνίες λήξης στο ημερολόγιό σας ή να ορίζετε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας, για να σας βοηθά να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας εγκαίρως. Να θυμάστε ότι μόνο και μόνο επειδή ένας λογαριασμός δεν αναφέρεται στα πιστωτικά γραφεία δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει την πιστοληπτική σας αξιολόγηση. Η αποστολή ενός ληξιπρόθεσμου λογαριασμού σε μια εταιρεία είσπραξης μπορεί επίσης να βλάψει την πιστοληπτική σας ικανότητα.
  2. Διατηρήστε τη χρήση της πίστωσής σας σε χαμηλά επίπεδα. Η χρήση της πίστωσής σας είναι το ποσό της διαθέσιμης πίστωσης που χρησιμοποιείτε και είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό των πιστωτικών σας σκορ. Γενικά, τα άτομα που πλησιάζουν πολύ ή υπερβαίνουν το πιστωτικό τους όριο μπορεί να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν στο μέλλον. Προσπαθήστε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα μικρό μέρος της διαθέσιμης πίστωσής σας – κατά προτίμηση λιγότερο από 30%.
  3. Αποφύγετε το άνοιγμα πολλαπλών πιστωτικών λογαριασμών στη σειρά. Το να έχετε έναν συνδυασμό λογαριασμών μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το πιστωτικό ιστορικό σας και να βελτιώσετε την πιστωτική σας υγεία, αλλά το άνοιγμα πάρα πολλών λογαριασμών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη βαθμολογία σας.
  4. Κρατήστε ανοιχτούς τους πιστωτικούς λογαριασμούς σας. Αν και η διάρκεια του πιστωτικού σας ιστορικού δεν επηρεάζει τόσο τις βαθμολογίες σας όσο το ιστορικό πληρωμών ή τη χρήση της πίστωσης σας, εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να δώσετε προσοχή. Η διάρκεια του πιστωτικού ιστορικού σας περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήσατε την πίστωση και το χρονικό διάστημα που κρατήσατε ανοιχτούς συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Επόμενα βήματα

Γενικά, οι χρεωστικές κάρτες δεν δημιουργούν πίστωση, αν και εμφανίζονται νέοι τύποι χρεωστικών καρτών που ισχυρίζονται ότι μπορούν. Ωστόσο, αυτοί οι χάρτες είναι ακόμα σχετικά νέοι.

Για άτομα χωρίς πιστωτικό ιστορικό, ίσως είναι πιο λογικό να ξεκινήσετε τη δημιουργία πίστωσης παίρνοντας μια εξασφαλισμένη πιστωτική κάρτα, λαμβάνοντας ένα δάνειο δανειστή ή γίνοντας εξουσιοδοτημένος χρήστης στην κάρτα κάποιου άλλου.

Λάβετε υπόψη ότι είναι καλή ιδέα να κάνετε την έρευνά σας προτού εγγραφείτε για οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία δημιουργίας πιστώσεων για να αποφύγετε δυσάρεστες χρεώσεις, κρυφές κυρώσεις ή απάτες.


Σχετικά με τον Συγγραφέα: Η Jenny Rose Spaudo είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και στρατηγός περιεχομένου που ειδικεύεται στα οικονομικά, την τεχνολογία και τα ακίνητα. Η γραφή της έχει εμφανιστεί στα Business Insider, Credit Karma, GOBankingRates και πολλά άλλα. Επισκεφθείτε το jennyroses… Διαβάστε περισσότερα.

Paylaşın